Wist je dat de traditie om te verkleden voor een feest afstamt uit de tijd van de Romeinen? Dat de Italianen in de Middeleeuwen gemaskerd naar een bal gingen, waar veel toeschouwers naar toe stroomden? En dat de precieze oorsprong van het carnaval is niet helemaal duidelijk is? Want als het van oorsprong uit Italië, via Spanje en Frankrijk omhoog is getrokken tot onder de Nederlandse Rivieren. Hoe kan het dan dat er in Brazilië ook carnaval wordt gevierd?

Dit artikel gaat over het verkleden, in elke stroming is het gebruikelijk te verkleden voor een feest. Er zijn verschillende feesten die groots gevierd geworden, zo lopen er in China dansende dranken over straat tijdens het lentefeest en is Halloween naar Nederland overgewaaid. Het meest bekende verkleedfeest is misschien wel carnaval. Carnaval kleurt de straten en fleurt de mensen die gekleed gaan in de meest uiteenlopende kostuums.

Als kleine meid hield ik enorm van verkleden. Ik wilde graag een dame zijn en zo toverde ik mezelf om met de kleding uit de kist bij opa en oma tot een vintage lady met handschoenen van kant en een mooie hoed. Dan dronken oma en de dame thee uit mooie porseleinen kopjes en de dame hield netjes haar pink omhoog bij elk slokje.

Naarmate ik ouder ben geworden en elke dag als een dame door het leven kan gaan, heeft verkleden zich beperkt tot de daarvoor gecreëerde gelegenheden. Voor die feestjes pak ik helemaal uit en ga ik compleet op in de rol van mijn uiterlijk. Maar hoe is dat op een normale dag? Kan je door jezelf te zijn ook laten zien wie je werkelijk bent? Ik denk het niet. Ik denk dat anderen vanuit hun zelfbeeld een plaatje schetsen. Om een voorbeeld te geven: je ziet een man in een net pak bij de buren aanbellen…. welke gedachte geeft dit jou?

Dus hoe prettig is het om als giraffe in de polonaise te lopen met een leeuw of als zeerover een drankje te drinken met een clown. Door te verkleden kunnen we ons verschuilen uit de werkelijkheid. Op dat moment wordt er geen plaatje geschetst, op dat moment kunnen we wel in het moment zijn. Waar komt dat eigenlijk door?

Elke kleur, elk voorwerp en elk persoon heeft een bepaalde trilling. Een energie. Door te verkleden veranderd de energie. Dit is heel goed merkbaar als we allemaal in het oranje zijn gehesen als ‘ons team’ speelt, de eenheid is dan voelbaar. Politieke voorkeur of werktitel zijn op dat moment van ondergeschikt belang. En zo werkt dat ook met het verkleden voor carnaval.

Dit jaar is er geen carnaval, geen verkleedfeest. Dit jaar ben ik mezelf en doe ik een drankje met een ander mensfiguur die ook gekleed is als zichzelf. Ik ben benieuwd of we als eigen mensfiguur helemaal kunnen opgaan in onze rol.

#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

css.php